De historie van geboortekaartjes

 

Het krijgen van een kind is een heftige, mooie ervaring en dit wil je delen met anderen. Dat is iets van alle tijden.Vader en baby vroeger

Vroeger, nog voor het plaatsen van de symbolische ooievaar, gebruikte men een dorpsomroeper om de geboorte van een nieuw kind aan te kondigen. Pas vanaf omstreeks 1900 deed de ooievaar zijn intrede als de boodschapper van een geboorte. Deze traditie kwam uit Duitsland overwaaien toen koningin Juliana geboren werd. De betekenis van de Ooievaar als geboorte aankondiger is als volgt uit te leggen: “Ooi” betekend “schat” en vaar is verwant aan baren.

Oude geboortekaartIn de tweede helft van de negentiende eeuw (dus voor het intreden van de ooievaar)  verstuurde men al geboorte brieven. Dit waren gewone brieven met daarin een aankondiging van een geboorte. Soms waren deze brieven versierd met een gekleurde rand. Omstreeks 1950 gaan steeds meer rijken mensen geboortekaartjes versturen. Deze geboortekaartjes zijn dan vaak voorzien van een afbeelding van een kool of een ooievaar. Vanaf ongeveer 1950 stuurt iedereen een geboortekaartje en is het de meest gevolgde traditie omtrent de geboorte.

Geboortekaartjes trends:
Geboortekaartjes trends

Bron: Wikipedia