Geboortekaartjes, hoe werkt het?

 

Grofweg gezien zijn er drie mogelijkheden om je geboortekaarten te regelen en laten maken (naast dat je ze zelf maakt natuurlijk).

  1. Geboortekaartjes drukkerijRechtstreeks bij de drukkerij (uit de boeken)
  2. Via een online aanbieder van geboortekaartjes
  3. Zelf ontwerpen en maken van je geboortekaartje (op internet)

1. Rechtstreeks bij een drukkerij
De meeste drukkerijen hebben van diverse aanbieders dikke boeken met voorbeeldkaartjes die in kleur zijn voorgedrukt en waar de informatie van uw kind na de geboorte wordt ingedrukt in zwart. Je kan naar een drukker gaan, je kaartje kiezen die dan vervolgens het aantal kaarten besteld die jullie willen. Als je kindje geboren wordt drukt de drukker er vervolgens de juiste gegevens in.

Online aanbieders van geboortekaartjes2. Via een online aanbieder van geboortekaartjes
Er zijn legio aanbieders van geboortekaartjes op internet. Ieder in hun eigen stijl en zeker in een stijl die bij jullie past. Naast het feit dat je een uniek ontworpen kaartje hebt kan je bij de meeste aanbieders vele kanten op. Kleuren aanpassen, lettertypes en de inhoud van de tekst, het is allemaal naar je eigen wensen te maken maar dan onder het professionele oog van top vormgevers. De meeste aanbieders hebben een webshop waar je het kaartje kan bestellen met jullie wensen. Je ontvangt vervolgens een proefkaartje met  de juiste gegevens, dit kan digitaal als PDF of tegen een kleine vergoeding of gratis een gedrukt exemplaar zijn. Als je kindje geboren is geef je de laatste gegevens door en vaak wordt het dan dezelfde dag nog gedrukt en verstuurd en heb je de kaartjes de dag erna binnen. Enveloppen kun je ook voor de geboorte ontvangen zodat je alvast alles voor verzending gereed kan maken.

Zelf geboortekaartjes maken3. Zelf ontwerpen en maken van je geboortekaartje (op internet)
Er zijn diverse websites waar je je geboortekaartje zelf kan maken. Je kan een achtergrond kiezen, afbeeldingen plaatsen en lettertypes aanpassen en zo je eigen geboortekaart samenstellen. Enig gevoel voor vormgeving is hierbij wel een must, wil je een mooi kaartje ontwerpen.

Het drukken
Kaartjes kunnen worden gedrukt middels het offset drukproces of digitaal drukwerk. Digitaal drukwerk is vaak goedkoper dan offsetdruk, behalve bij grote aantallen (meer dan 500 stuks). De kwaliteit is de laatste jaren zo goed geworden dat er geen verschil te zien is tussen digitaal drukwerk en offset drukwerk. 95% van alle online geboortekaartjes worden tegenwoordig digitaal gedrukt.